بازگشت به صفحه اخبار
شنبه 03-09-1403
دسته بندی: اجتماعی , سلامت ,
آزنیک گزارش می‌دهد

عوامل مخرب در امنیت و سلامت کودکان و نوجوانان را بهتر بشناسید

مراقبت از سلامت جسمانی یکی دیگر از ارکان اصلی در سبک زندگی سالم است. این گزینه نه تنها برای کودکان و نوجوانان، بلکه برای همه سنین در جامعه باید اجرا شود. در ادامه گزارش به جزییات بیشتر در اینباره می‌پردازیم.

 به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، تعاریف مختلفی از سبک زندگی  سالم یا شیوه زندگی سالم شده است. تعریفی در فرهنگ لغت The American Heritage Dictionary of the English Language می گوید: ” سبک زندگی، منعکس کننده نگرش ها و ارزش های یک فرد یا گروه است”. سازمان جهانی بهداشت سلامت را به عنوان “وضعیت کامل رفاه روانی، جسمی و اجتماعی نه صرفاً عدم وجود بیماری” تعریف کرد. یک تعریف دیگر می‌گوید:  سبک زندگی سالم را می‌توان به عنوان «الگوهای جمعی رفتار مرتبط با سلامت با توجه به گزینه های در دسترس و فرصت های افراد در زندگی» تعریف کرد. با توجه به این تعریف می‌توان گفت عوامل اجتماعی مانند وضعیت اجتماعی-اقتصادی، نژاد/قومیت، جنسیت و … نقش مهمی در شکل گیری سبک زندگی سالم دارند. به طور مثال تحقیقات گذشته نشان داده است که افراد طبقات اجتماعی بالاتر اغلب سبک زندگی سالم تری دارند. 


این روزها میزان شیوع چاقی و اضافه‌وزن در کودکان و نوجوانان ۷ تا ۱۸ ساله، افزایش چشمگیری داشته است. دلیل اصلی این روند، تغذیه‌ی نامناسب و کم‌تحرکی است. تقریبا ۹۰ درصد ایرانیان فعالیت بدنی کافی ندارند و این شامل کودکان و نوجوانان نیز می‌شود که دچار فعالیت‌های فیزیکی ناکافی هستند. 

 

از طرف دیگر، استفاده‌ی بیشتر از حد از رسانه‌ها (تماشای تلویزیون، کار با رایانه و تلفن همراه) کودکان و نوجوانان را از نظر تعاملات اجتماعی دچار عقب‌ماندگی می‌کند. هر گونه محتوایی که دارای تصاویر یا محتوای جنسی باشد، می‌تواند امنیت کودکان و نوجوانان را به خطر بیاندازد و بلوغ زودرس ایجاد کند.  تصاویر تکراری  و با حرکت تند، تکامل مغز کودکان را مختل می‌کند. محتواهای حاوی خشونت حتی در قالب بازی می‌تواند احتمال رفتارهای پرخاشگرانه را در کودکان و نوجوانان افزایش دهد.  نور گوشی تلفن همراه و اشعه‌ی مخرب آن در ساعات خواب، نظم زیستی مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند اختلالات خواب و اشتها ایجاد کند. 

 

چندین عامل در شکل‌گیری سبک زندگی کودکان مؤثر است: 

1.     والدین: والدین نقش مهمی در سبک زندگی کودکان دارند. عادات و رفتارهای والدین  برای کودک یک الگو ایجاد می‌کند. 

2.     محیط خانه: عواملی مانند دسترسی به مواد غذایی سالم، فضای کافی برای فعالیت‌های بدنی، الگوی خواب و استراحت در محیط خانه بر سبک زندگی کودک تأثیر می‌گذارد. 

3.     مدرسه: مدرسه با الگوهای تغذیه‌ای، فعالیت بدنی و نحوه اجتماعی شدن کودک بر سبک زندگی آنان اثر می‌گذارد. 

4.     همسالان: کودکان اغلب الگوهای رفتاری همسالان را تقلید می‌کنند که بر سبک زندگی آنها اثر می‌گذارد. 

5.     رسانه‌ها: تبلیغات و برنامه‌های تلویزیون و اینترنت ممکن است الگوهای نادرستی را القا کنند. 

6.     محل زندگی: دسترسی به فضاهای ورزشی، پارک‌ها و فروشگاه‌های سالم در محله می‌تواند مؤثر باشد. 

7.     وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانواده: خانواده‌های کم‌درآمد اغلب دسترسی کمتری به امکانات و منابع سبک زندگی سالم دارند. 

 



پایان//