طی سالهای اخیر با افزایش مصرف گرایی و تمایل به استفاده از تغذیه نامناسب و غذاهای فست فودی و گاها تراریخته ، مسئله افزایش وزن به بحرانی جهانی تبدیل شدهاست که یکی از مهمترین پیامدها و عوارض اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان ایجاد اختلالات کبدی و در رأس آن کبد چرب است. کبد چرب به خصوص در گروه سنی نوجوان بسیار خطرناکتر است زیرا ریسک ایجاد مشکلات بیشتر در سنین بالاتر را چند برابر میکند، بنابراین چگونگی تشخیص کبد چرب در نوجوانان از اهمیت ویژهای برخوردار است. حالت تهوع، ورم پاها و شکم، زردی پوست بدن و یا سفیدی چشمها، کاهش وزن شدید به دلیل از دست دادن اشتها، خونریزیهای زیرپوستی، درد شکم به خصوص در قسمت راست بالای شکم، ضعف و خستگی زیاد، التهابات پوستی و... از جمله مهمترین علائم این بیماری هستند که باید آنها را جدی بگیرید. البته باید توجه داشت که تشخیص این بیماری کار آسانی نیست و حتما باید با دستور پزشک آزمایشهای لازم انجام گردد تا میزان آنزیمهای کبدی مورد بررسی قرار گیرد. در کنار سونوگرافی، سیتیاسکن و امآرآی، بیوپسی یکی از کارآمدترین روشهای تشخیص کبد چرب است که طی آن بخشی از بافت کبد مورد بررسی و نمونهبرداری قرار میگیرد.
راه های درمان کبد چرب نوجوانان
بیشک مصرف دارو یکی از مطمئنترین راههای درمان کبد چرب نوجوانان است اما در کنار مصرف دارو، رعایت نکات زیر نیز میتواند کارساز باشد.
· افزایش فعالیت و تحرک بدنی نوجوان
· کم کردن اصولی وزن اضافی بدن
· کاهش مصرف قندهای غیرطبیعی
· عدم استفاده از دخانیات و مواد الکلی
· توجه و کنترل میزان گلیسیرید خون
· استفاده بهجا از دمنوشها و گیاهان دارویی مخصوص پاکسازی کبد
بهترین تغذیه برای درمان کبد چرب نوجوانان
جهت جلوگیری از ابتلا به کبد چرب نوجوانان موثرترین راهکار ارائه رژیم غذایی مناسب است بنابراین لازم است مواد غذایی سرشار از امگا۳، استفاده از روغنهای سالم و هیدروژنه، کاهش مصرف کربوهیدرات و قند، کاهش مصرف غذاهای سرخکردنی، عدم استفاده از مواد غذایی آماده یا فریز شده، عدم استفاده از محصولات غیر ارگانیک و ... را در دستور کار غذایی فرد قرار داد. از این رو بهترین تغذیه برای درمان کبد چرب نوجوان خوردن انواع ماهی و میگو، انواع سبزیجات، انواع حبوبات، روغن زیتون، سیاهدانه با عسل، بذر کتان، سیر، قهوه، چای سبز، نوشیدن آب کافی و... است. همچنین لازم به ذکر است که استفاده از مکملهای غذایی یا دارویی باید حتما زیر نظر پزشک صورت گیرد.
عوارض کبد چرب برای نوجوانان
کبد یکی از مهمترین اعضای بدن است که وظیفه پاکسازی بدن از انواع سموم و مواد شیمیایی و تنظیم متابولیسم را به عهده دارد، حال اگر عملکرد این عضو با اختلال روبرو شود فرد را با انواع دیگر بیماریها از جمله هپاتیت و ... درگیر میکند. در حقیقت انباشته شدن بیش از اندازه چربی در کبد عوارضی چون بزرگ شدن غیر طبیعی اندازه کبد، فشار خون بالا، خونریزی داخلی، تغییر خلق و خو، نارسایی کبد، آسیت، سیروز الکلی و ... را برای نوجوانان به همراه خواهد داشت.
چگونه از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کنیم؟
حال که با عوارض کبد چرب برای نوجوانان آشنا شدید سوال مهم این است که چگونه میتوان از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کرد؟ بهترین پاسخ به این سوال داشتن یک برنامه روتین سالم برای نوجوانان است. این برنامه باید شامل استفاده از غذاهای فیبردار، غذاهای غیر روغنی و غیر فست فودی باشد و درکنار آن انجام ورزش به صورت مداوم و روزانه به خصوص ورزشهایی مانند شنا، پیادهروی و ... میتواند تا حد زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند. از دیگر سو منع مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان، الکل و ... باید مورد توجه قرار گیرد. ضمنا اگر نوجوان شما دارای اضافه وزن است بهتر است که او را به کاهش وزن اصولی دعوت کنید چرا که از دست دادن ناگهانی مقدار زیادی از وزن بدن آسیب جدی به عملکرد و سلامت کبد وارد میکند.
آخرین ویدیوها