بازگشت به صفحه اخبار
سه‌شنبه 16-05-1403
دسته بندی: اجتماعی , سلامت ,
آزنیک، گزارش می‌دهد؛

حل بحران پیری کشور در گرو افزایش فرزندآوری/ سقط سالانه 600هزار جنین در ایران

يكي از مشکلاتی كه امروزه جامعه با آن درگیر است، سقط جنين‌هاي غير قانوني و خارج از مراكز درماني است كه حتی ممکن است به قيمت از دست دادن امكان دوباره بچه‌دار شدن افراد يا حتي مرگ آنها تمام شود. بنا به گفته وزارت بهداشت، هر سال میانگین ۶۰۰ هزار سقط در کشور وجود دارد که ۸۰ درصد این عدد خارج از مراکز درمانی اتفاق می‌افتد. از این تعداد تنها حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار سقط با مجوز قانونی و از سوی پزشکی قانونی انجام می‌شود و همچنین بالغ بر ۹۲ درصد سقط جنین‌ها حاصل روابط مشروع است.

دلیل کاهش رشد جمعیت در ایران

اوج باروری در ایران در دهه شصت به ثبت رسید و به گفته جمعیت‌شناسان، این دهه به انفجار در تولدها نامیده شد. لذا طولی نکشید که باتوجه به صلاح‌دید سیاست مردان در آن مقطع زمانی، فرزندان چهارم از هر خانواده از کوپن دولتی و بیمه تامین اجتماعی، منع شدند و شعارهایی چون فرزند کمتر، زندگی بهتر باعث کاهش رشد جمعیت در ایران شد. البته که در سال‌های بعد نیز تورم اقتصادی و مشکلات مالی هم باعث پیچیده‌گی و چالش بیشتر در این موضوع شد، طوریکه این مسئله  باعث شد که زوج‌ها دیگر رقبتی برای داشتن فرزند نداشته باشند و حتی برخی خانواده‌ها  تنها به تک فرزندی اکتفا  کنند.

 


راه‌اندازی مراکز نفس به منظور پیشگیری از سقط جنین

در اینباره صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، می‌گوید: نخواستن فرزند بیشتر، حدود ۴۰ درصد، عوامل اقتصادی ۲۱ درصد و بدموقع بودن بارداری ۲۰ درصد از دلایل سقط جنین را شامل می‌شود و البته  سایر علل نیز درصد کمی را به خود اختصاص می‌دهند. این آمارها بیانگر این است که بسیاری از این افراد تحت‌تأثیر شعار "یک یا دو بچه کافی است" یا "فرزند کمتر، زندگی بهتر" قرار گرفته‌اند زیرا در این بررسی‌ها مشاهده کردیم که با افزایش تعداد فرزندان، میزان سقط جنین عمدی نیز افزایش یافته است. به گفته رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، برای فرهنگ‌سازی در زمینه پیشگیری از سقط عمدی جنین، مراکز نفس راه‌اندازی شده‌اند که به زوجین آموزش و مشاوره‌های لازم را برای منصرف شدن از سقط جنین را ارائه می‌کنند. نتایج نشان داده که 60 درصد از این زوجین با درک این موضوع که سقط جنین قتل نفس به‌شمار می‌رود از سقط منصرف می‌شوند؛ همچنین اگر زوجین بدانند که جنین در صورتی که زیر چهار ماه هم باشد و روحش هم به‌اصطلاح  به‌طور کامل دمیده نشده باشد باز هم حکم قتل بر او مترتب می‌شود، از این کار منصرف می‌شوند.

 


مشكلات اقتصادي در صدر دلايل نخواستن فرزند

به گفته فيروز الهي، جامعه شناس، اگر بخواهيم دلايل اين نوع رفتار را در جامعه بررسي كنيم به اين نتيجه مي‌رسيم كه مشكلات اقتصادي در صدر دلايل ايستاده است. بسياري از زوج‌هاي جوان كه براي تامين هزينه‌هاي معيشتي خود با مشكلات عديده مواجهند، مي‌دانند كه به دنيا آوردن بچه يعني مشكلات بيشتر و پيچيده‌تر شدن شرايط. او مي‌افزايد: ما نمي‌توانيم از زوجي كه مجبور است بيش از ۷۰ درصد درآمد ماهانه خود را براي اجاره‌بها مسكن بپردازد و در نهايت هم براي تامين مايحتاج زندگي با مشكل مواجه مي‌شود و البته اين مشكلات سال به سال نه تنها كمتر نشده كه به مدد رشد تصاعدي تورم در كشور بيشتر و بيشتر شده انتظار داشته باشيم كه وقتي به‌طور ناخواسته و بدون برنامه‌ريزي باردار مي‌شود به سقط فكر نكند. اين جامعه‌شناس مي‌گويد: اكثر جواناني كه مسوولان از آنها انتظار ازدواج و فرزندآوري دارند در حال حاضر از حداقل‌هاي يك زندگي نرمال هم بهره مند نيستند. نبود امنيت شغلي، نبود امنيت اجتماعي، نداشتن هيچ دورنماي واضح و روشني از آينده، دستمزدهاي اندك و ... همه و همه مشكلاتي است كه اين جوانان با آن دست و پنجه نرم مي‌كنند و در اين بين دولت‌ها انتظار دارند اين جوانان با اندك وام‌هاي تشويقي و وعده‌هايي كه به آنها داده مي‌شود قانونمدارانه رفتار كرده و در جهت جواني جمعيت كشور گام بردارند.