بیاشتهایی به چه معناست؟
کمبود یا از دست دادن اشتها تحت عنوان آنورکسی یا بیاشتهایی شناخته می شود و هنگامی رخ میدهد که کودک حداقل یک ماه از خوردن غذای مناسب خودداری کند و این امر کمبود رشد او را نشان دهد. کودک همچنین احساس گرسنگی نداشته و میلی به غذا نخواهد داشت. امتناع کودک از غذا خوردن مربوط به یک آسیب وارده نیست و ممکن است دلیل یک بیماری باشد. بی اشتهایی او با بی اشتهایی عصبی که دربزرگسالان و نوجوانان اغلب به دلیل ترس از افزایش وزن رخ می دهد، متفاوت است.
علائم بیاشتهایی کودکان
زمان زیادی طول میکشد تا علائم فیزیکی ناشی از بیاشتهایی بروز کند. ولی قبل از آن تغییرات رفتاری در کودکان ایجاد میشود که به چند مورد آن اشاره میکنیم:
علائم فیزیکی بیاشتهایی کودکان، علائمی نگرانکننده هستند و نیاز به پیگیری دارند. این علائم شامل:
درمان بیاشتهایی در کودکان
خونسرد باشید
درست است که غذا نخوردن کودک می تواند شما را تا سر حد مرگ بترساند یا حتی عصبی کند اما اجازه ندهید او این عصبانیت را در رفتار، صدا یا صورتتان تشخیص دهد. وقتی به غذا نخوردن کودک واکنش نشان می دهید (حتی اگر این واکنش منفی باشد) او احساس می کند با نخوردن رضایت بیشتری به دست می آورد و توجه بیشتری جلب می کند، پس به این رفتار ادامه خواهد داد.
در مقابل کودک درباره غذا نخوردن او صحبت نکنید
شاید شما دلتان بخواهد نگرانی خود از غذا نخوردن دختر یا پسر کوچکتان ابراز و با دیگران مشورت کنید، اما مراقب باشید که خودش این حرفها و اظهارنظرها را نشنود. وقتی شما در یک جمع خانوادگی از غذا نخوردن فرزندتان حرف می زنید، او احساس می کند مورد توجه قرار گرفته و به همین دلیل احساس رضایت می کند، بنابراین به غذا نخوردن ادامه می دهد تا توجه بیشتری جلب کند.
پاداش بدهید، اما نه خوراکی
غذا خوردن زیاد یا کم خوردن آن به سلامت کودک لطمه میزند. اگر شما برای اینکه بچه تان غذا بخورد، برایش پاداش های خوراکی از جمله شکلات، دسر و ... در نظر بگیرید به مفهوم غذا در ذهن کودک صدمه می زنید. لطفا برای درمان بی اشتهایی کودکان از خوراکی استفاده نکنید.
غذا خوردن کودک را تشویق کنید
اغلب والدین به جای توجه نشان دادن به غذا خوردن کودک، امتناع او را می بینند و به آن توجه می کنند. برای اینکه بتوانید این مشکل را حل کنید باید توجه خود را تغییر دهید. اگر فرزندتان غذایش را پس زد و فقط ماست خورد، خونسردیتان را حفظ کرده و به نخوردنش واکنش نشان ندهید. در عوض بگویید: "خوشحالم که ماست دوست داری". با این کار به فرزندتان می فهمانید که خوردن مورد تشویق است.
اجازه بدهید سر سفره بماند حتی اگر غذا نمی خورد
برای درمان بی اشتهایی کودکان لزومی ندارد کودک را به غذا خوردن مجبور کنید، اما از او بخواهید که کنار شما سر میز یا سفره بنشیند. به او بگویید هر وقت غذا خوردنش تمام شد و دیگر میلی نداشت به شما اطلاع دهد تا بشقابش را بردارید. حضور کودک سر میز یا سفره در کنار اعضای خانواده، بدون اینکه برای غذا خوردن تحت فشار باشد، در ایجاد عادات غذایی سالم مفید است. در ضمن به این موضوع توجه کنید که فرزندتان در چه زمانی گرسنه تر است تا بتوانید زمان خوردن شام یا ناهار را با نیازهای او تنظیم کنید.
بازی کنید
بچه ها از بازی کردن لذت می برند حتی اگر موضوع بازی غذا باشد. از کودک بخواهید چشم هایش را ببندد و کمی از هر ماده غذایی را توی دهانش قرار دهد تا بتواند نوع آن را از روی طعمش حدس بزند. البته یادتان باشد در این بازی فقط از غذاهایی که او دوست ندارد استفاده نکنید.
بچه ها را در پختن غذا سهیم کنید
از دختر یا پسر کوچکتان در آشپزخانه کمک بگیرید. لازم نیست او بداند که این کار را می کنید تا به خوردن تشویق شود. در عوض از او بخواهید تخم مرغ ها را بشکند، توی غذا نمک بریزد، سس را هم بزند و ... وقتی غذا را سر سفره یا میز می برید با صدای بلند اعلام کنید که این غذا دست پخت هر دو نفر شماست، تا به این ترتیب انگیزه خوردن را در فرزندتان تقویت کنید.
از بچه ها نظر خواهی کنید
برای درمان بی اشتهایی کودکان بعضی وقت ها به کودک اجازه بدهید تا خودش در مورد غذا یا میان وعده ای که می خواهد بخورد تصمیم بگیرد. وقتی او می بیند که اظهارنظرش مورد توجه شما قرار گرفته، به طور قطع هیجان بیشتری برای خوردن پیدا می کند. در ضمن انتخاب های عاقلانه و سالمش را تشویق کنید. البته یادتان باشد هر بار دو یا سه انتخاب جلوی پایش قرار دهید تا برای گرفتن تصمیم دچار مشکل نشود.
مراقب الگوی غذا خوردن خودتان باشید
برای درمان بی اشتهایی کودکان باید الگوی غذایی خودتان را اصلاح کنید. وقتی شما یک وعده غذایی را حذف می کنید این فکر را در کودک ایجاد می کنید که غذا نخوردن اشکالی ندارد و او هم می تواند مثل شما گاهی از بعضی غذاها صرف نظر کند. گاهی اوقات غذاخوردن کودکان طبیعی است اما انتظاراتی که پدر و مادر یا اطرافیان از آنها دارند غیر واقعی است و تناسبی با سنشان ندارد. با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید تا بدانید کودکتان در سن و سالی که هست باید چند بار و هر بار چه اندازه بخورد. در مورد جزئیات از جمله میوه، سبزی، تنقلات و .... از کارشناس سوال کنید. همچنین در مورد جانشین های غذایی نیز از او بپرسید تا بدانید اگر مثلا کودکتان گوشت نمی خورد، این کمبود با کدام ماده قابل جبران است.
آخرین اخبار
بازدیدی متفاوت؛ روایتی تلخ از فرشتگان رهاشده/ هماندیشی اصحاب رسانه با حضور رئیس سازمان بهزیستی کشور
چهارشنبه ۲۲ اسفند، جمعی از خبر...
1403-12-25
فرزندپروری مدرن؛ آیا والدین امروز برای تربیت نسل آینده آمادهاند؟
در دنیایی که فناوری و تغییرات...
1403-12-22
هشدارهای جدی مسئولان در مراسم افتتاح پروژه آموزشی «دانستان»
در مراسم افتتاح پروژه «دانستان...
1403-12-22
نسل بیتحرک؛ چرا کودکان امروز کمتر از گذشته بازی میکنند؟
کاهش تحرک در میان کودکان به مع...
1403-12-19
هنر، نجاتدهنده آموزش و پرورش ایران است!
فریبا کیهانی، پژوهشگر و کارشنا...
1403-12-18