مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی:
ارائه خدمات ۱۱۰ مرکز آموزشی و توانبخشی به ۴۲۶۴ کودک با اختلال اُتیسم
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی از ارائه خدمات ۱۱۰ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی به ۴۲۶۴ کودک با اختلال طیف اُتیسم خبر داد.
به گزارش
پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، فرگل صحاف در آیین گرامیداشت روز جهانی آگاهی از اوتیسم، ضمن گرامیداشت ماه مبارک رمضان و روز جهانی افراد دارای اتیسم، اظهار داشت: با توجه با اینکه اُتیسم یکی از شش اختلال گروه اختلالات عصبی رشدی و شایع ترین آنها است و مشخصه اصلی آن، نقص پایدار در برقراری ارتباط اجتماعی متقابل و تعامل اجتماعی میباشد؛ اغلب والدین این افراد به دلیل نیازمندی به مراقبت دایم از فرزند قادر به پیگیری نیازهای خود و سایر اعضای خانواده خود نیستند و اغلب آنان نیازمند مکانی برای نگهداری موقت فرزندشان میباشند که در مواقع مورد نیاز بتوانند فرزندشان را بهطور موقت به آن مراکز بسپارند و دراین مراکز که به تعداد محدود تاسیس شده اند، به والدین و مراقبان افراد دارای اُتیسم فرصتی هرچند محدود، برای رسیدگی به سایر امور زندگی ارایه شده و مراتب به کاهش فشار روانی خانواده و ایجاد بستر آرامش نسبی در خانواده منتج خواهد شد.
وی حداقل سن جهت پذیرش در این مراکز را ۵ سال، ظرفیت مرکز را ۲۰ نفر و مدت زمان اقامت، حداقل یک روز و حداکثر تا سقف ۲ ماه به طور مستمر در طول یکسال عنوان کرد و ابراز داشت: در حال حاضر یک مرکز اقامت موقت برای افراد دارای اختلال طیف اتیسم در شهرستان تبریز در حال فعالیت میباشد که دارای ۲۰ نفر خدمت گیرنده میباشد که برای این افراد ازطریق سازمان ، مبلغ ۳ میلیون و ششصد هزار تومان ماهانه بصورت متمرکز و الکترونیکی پرداخت میشود.
صحاف در ادامه افزود: در حال حاضر در سطح کشور ۱۱۰ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اُتیسم با ۱۲۵۳ نفر پرسنل تخصصی به ۴۲۶۴ کودک با اختلال طیف اُتیسم در حال ارایه خدمات میباشند که این پرسنل بعد از دریافت آموزشهای گستردة حضوری و کارگاهی، از کفایت لازم به منظور اجرای برنامه غربالگری، تشـخیص و مداخلات مرکز محور و خـانواده محور در خصوص افراد دارای اختلال، برخوردار شده و مراکز فوق به عنوان پایگـاههـای دائمی اجرای برنـامه مـذکور نیز فعـالیت میکنند.
صحاف آموزش و توانبخشی را از جمله خدمات این مراکز برشمرد و ادامه داد: تیم توانبخشــی این مراکز شامـل روان شـناس بالینی، کاردرمانگر، گفتاردرمانگر و مربی آموزشی است و کودکانی که در مراکز مذکور تحت برنامههای آموزشی و توانبخشی قرار میگیرند بعد از ترخیص، متناسب با شـرایط، به مهد و مدارس عادی، اسـتثنایی، مراکز توانبخشی حرفه ای، کارگاه تولیدی حمایتی و یا مراکز حمایت شده شغلی ارجاع داده میشوند.
وی اضافه کرد: هم اکنون پنج مرکز روزانه اختلال طیف اتیسم در سطح استان وجود دارد که یکی از این مراکز در شهرستان عجب شیر و ۴ مرکز در شهرستان تبریز به ۲۳۸ نفر به صورت روزانه خدمات آموزشی و توانبخشی ارائه مینمایند و برای این افراد نیز ازطریق سازمان ، مبلغ دو میلیون و دویست و پنجاه تومان ماهانه بصورت متمرکز و الکترونیکی پرداخت میشود.
سنین طلایی تشخیص و مداخله توانبخشی اختلالات طیف اتیسم
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت تشخیص و مداخلات توانبخشی به هنگام اختلالات طیف اتیسم اظهار کرد : سنین طلایی مداخلات این طیف ۲ تا ۵ سال میباشد و با عنایت به تنوع و وسعت برنامههای مداخله ای به منظور اجرای برنامه درمانی منظم تر و دارای ساختار، تدوین و اجرای برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله در اختلال طیف اتیسم در دستور کار سازمان بهزیستی کشور قرار گرفته است.
وی راه اندازی سامانه ملی و الکترونیک غربالگری و تشخیص اختلال طیف اتیسم توسط بهزیستی را از اقدامات مهم بهزیستی دانست و ادامه داد: این سامانه، با لینک ثبت نام: autism.behzisti.net خـدمت دیگری است که در راسـتای اجرای برنامه غربالگری، تشـخیص و مـداخله در این اختلال در حال ارائه میباشد و امکان اجرای الکترونیک و آنلاین آزمون غربـالگری توسـط خـانوادهها و ارجاع به پایگاههای غربالگری در صورت نیازدر آن پیش بینی شده است که در صورت تایید در مراکز، افراد جهت دریافت خدمات تشخیصی به ستاد پذیرش ارجاع داده میشوند و کمیسیونهای پزشکی توانبخشی جهت تعیین نوع و شدت معلولیت جهت قرارگیری در چرخه خدمات حمایتی و نیز بهره مندی از خدمات تخصصـی در قالب مراکز روزانه آموزشـی توانبخشی اختلال طیف اتیسم فعـال در سراسـر کشور (تحت نظـارت سازمان بهزیستی)، را با بالاترین دقت و کمترین زمـان و هزینه برگزار میشود.
تدوین بسته آموزش مجازی «بتا بهزیست» (بسته توانبخشی اتیسم سازمان بهزیستی کشور) و آموزش و تجهیز کارشناسان و مربیان مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اتیسم به منابع علمی از خدمات سازمان برای افراد مذکور میباشد که بسـته آموزشـی الکترونیک بتا بهزیست شامل موضوعات علائم و نشانگان اتیسم، غربالگری و تشخیص ، مداخلات مرکز محور TEACCH، ABA -مداخلات مرکز محور تعامل همه جانبه، مداخلات مرکز محور حسی، مداخلات مرکز محور در قالب بازی، مداخلات والدمحور و بلوغ و ورود به بزرگسالی میباشد و آموزش به صورت حضوری و غیرحضوری و در چارچوپ کارگاههای آموزشی نظری و عملی مطروحه اجرا میشود.
وی برنامه مداخلات خانواده محور در اختلال طیف اتیسم را برنامهای برگرفته شده از دیدگاه توانبخشی مبتنی بر جامعه عنوان کرد که در آن، فعالیت اصلی مداخله بر عهده والدین است و ارزیابیها و هدایت برنامه توسط متخصصان مختلف حیطه توانبخشی و آموزش انجام میشود. در این برنامه، والدین و اعضای خانواده فرد دارای اختلال اتیسم، ازجمله افراد کلیدی در این روش در نظر گرفته میشوند که حضور والدین در برنامهها و انجام فعالیتهای توانبخشی و آموزشی در منزل میتواند کارایی برنامهها را بیشتر کند.
تدوین کتابچههای راهنمای والدین دارای کودک اتیسم
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی گفت: سازمان بهزیستی در راستای ارتقای دانش خانوادههای دارای فرزند با اختلال طیف اتیسم اقدام به تدوین ۹ کتابچه آموزشی دیگر نیز جهت آشنایی خانوادههای این فرزندان با موضوعات و مسایل مربوط به اختلال طیف اتیسم فرزندشان تدوین شده است که از طریق مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اتیسم سراسر کشور در اختیار خانوادههای دارای فرزند با اختلال طیف اتیسم گذاشته میشود.
تدوین راهنمای عملی برنامه ریزی در مراکز روزانه
صحاف اظهار کرد: سازمان بهزیستی با هدف ارائه مدلی یکسان، با کیفیت و مطابق با استانداردها و منابع عینی مورد نیاز در مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اتیسم، اقدام به تدوین راهنمای عملی برنامه ریزی برای انجام مداخله در اختلالات طیف اتیسم درمراکز روزانه توانبخشی کرده است و علاوه بر این امر، افراد دارای اختلال طیف اتیسم مشمول دریافت سایر خدمات سازمان من جمله کمک هزینه مستمری ، کمک هزینه حق پرستاری و مددکاری افراد دارای معلولیت در خانواده ، کمک هزینه ایاب و ذهاب معلولین ، کمک هزینه درمان افراد دارای معلولیت و ... نیز میباشند .
صحاف آگاه سازی با کمک و مساعدت رسانهها و نهادها عمومی را لازمه کاهش تعداد مبتلایان به اوتیسم دانست و با بیان اینکه حل مشکلات این طیف از مردم جزو اولویتهای سازمان بهزیستی است، یادآور شد: البته در این زمینه به شدت نیازمند کمکهای خیرین و نهادهای مردمی هستیم.
مدیرعامل خیریه اوتیسم دنیای مهربان نیز در این مراسم با بیان اینکه این مجموعه از سال ۱۳۹۳ به منظور حمایت از افراد اوتیسم به خصوص افراد بزرگسال ایجاد شده است، گفت: ما با قدرت به مسیر خود ادامه میدهیم و در این راه به شدت نیازمند همراهی خیرین هستیم.
معصومه اسمعیل پور نگهداری از بزرگسالان اوتیسم را بسیار مهم و به دلیل نوع رفتارهای خاص بسیار خطیر دانست و افزود: متاسفانه به دلیل هزینههای بالای این حوزه، بخشهای خصوصی چندان رغبتی برای حضور در این زمینه ندارد.
مدیرعامل خیریه اوتیسم دنیای مهربان در پایان گفت: در حال حاضر پرونده تعداد ۴۰۰ کودک اوتیسم در خیریه دنیای مهربان تشکیل شده است که خدماتی همچون توان بخشی، کمکهای معیشتی، دارویی، دندان پزشکی و گفتار درمانی ارایه میشود.
پایان پیام//