چه تعداد دانش آموز و از کدام مدارس کشور دچار مسمومیت شدند؟
موج مسمومیت سریالی دانش آموزان که چند ماه پیش از استان قم شروع شد اکنون به مسئله بحرانی کشور تبدیل شده و پراکندگی جغرافیایی آن نیز در حال افزایش است.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، بیش از سه ماه پیش مسمومیتهای سریالی عجیبی در مدارس اتفاق افتاد که نقطه آغاز آن در مدرسه دخترانه هنرستان نور در استان قم بود. هنوز مشخص نیست که مسمومکنندگان چه گروه یا دستهای هستند. اما آنچه مشخص است این مسمومیتها بیشتر دختران دانشآموز را هدف قرار داده است. پس از مدتها سکوت، نهایتا وزارت بهداشت و برخی از مقامات «عمدی» بودن آنها را تایید کردند و برخی نمایندگان نیز از بکار بردن گاز N2 برای مسموم کردن دانشآموزان خبر دادند.
22 آذر ماه سال جاری بود که روابط عمومی آموزش و پرورش قم از انتقال 51 دانشآموز قمی به بیمارستان خبر داد؛ روندی که بعدتر نه تنها در قم بلکه در شهرهایی مانند بروجرد، تهران، اردبیل، کرمانشاه، ایلام، کرج، تبریز، همدان، اراک و حتی در مشهد نیز ادامه پیدا کرد و طی روزهای گذشته پراکندگی جغرافیایی این مسمومیت ها به چند استان دیگر کشیده شده است.
مسمومیت سریالی دانش آموزان در حالی ادامه دارد که متاسفانه اقدام کارگشایی از سوی دولت برای مقابله با این معضل انجام نشده است. اما از 2 روز گذشته شاهد افزایش چشمگیر آمار دانش آموزان و دانشجویان مسموم شده در کشور بودیم که حاکی از وضعیت بحرانی مدارس و التهاب در جامعه است.
از ابعاد گسترده مسمومیتهای سریالی دانش آموزان چه میدانیم؟
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز روز گذشته در خصوص تشدید مسمومیتهای دانش آموزان این استان، گفت: از صبح روز 14 اسفندماه تا کنون 312 دانش آموز خوزستانی در شهرهای اهواز، رامهرمز و سربندر دچار مسمومیت شدهاند.
دکتر حبیب حیبر، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به آخرین وضعیت موارد مسمومیت دانشآموزان در مدارس خوزستان، اظهار کرد: در مجموع این مسمومیتهای سریالی تاکنون یک هزار و 100 دانشآموز خوزستانی در خوزستان دچار مسمومیت شدهاند که یک هزار و 78 دانش آموز از این تعداد بعد از دریافت خدمات درمانی ترخیص شدهاند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان قم نیز گفت: با توجه به جشنهای نیمه شعبان و حضور گسترده زائران و میهمانان در شهر کریمه اهل بیت، فعالیت آموزشی مدارس شهر قم فردا و پس فردا به صورت غیر حضوری خواهد بود.
همچنین مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی روز گذشته اعلام کرد: 10 دانش آموز مدرسه دخترانه متوسطه اول شاهد «نرجس» اسفراین و 36 دانش آموز مدرسه ابتدایی مختلط روستای گُلی بجنورد امروز (یکشنبه) با علایم مسمومیت به مراکز درمانی منتقل شدند.
جعفری روحی، رئیس اورژانس آذربایجان شرقی نیز گفت: امروز یکشنبه چهاردهم اسفندماه تعداد 37 نفر از دانش آموزان تبریزی تا ساعت ده و نیم صبح، با علایم مسمومیت تحت نظر پزشکی قرار گرفتند. طی تماس صورت گرفته از سوی مدارس با اورژانس 115 تبریز بلافاصله همکاران ما سریعاً در محل حاضر شدند که از 37 نفر دانش آموز با علائم مسمومیت تعداد 27 نفر با علائم مسمومیت به مراکز درمانی انتقال داده شدند که این عزیزان در حال درمان هستند.خوشبختانه بیمار بدحال نداشتیم و تاکنون بیمار بدحال به اورژانس گزارش نشده است و همه دانش آموزان تحت درمان قرار گرفتهاند.
ماجرا در این جا خاتمه پیدا نکرد و از مدرسه کوثر محله 600 دستگاه در بندرعباس نیز گزارشی از بروز نفس تنگی شماری از دانش آموزان به مرکز فوریتهای پزشکی و اورژانس اعلام شده است. در ادامه روز روابط عمومی ادارهکل آموزش و پرورش فارس نیز اعلام کرد: ساعت 9 صبح روز یکشنبه 14 اسفندماه تعدادی از دانش آموزان هنرستان دکتر ایرج کمالی شیراز اعلام کردند که بوی نامطبوعی را استشمام کردهاند و بر اساس دستورالعمل هایی که از قبل به مدارس استان ارسال شده، مدیر مدرسه موضوع را به اورژانس اطلاع رسانی میکند. دانشآموزان از کلاس تخلیه و به حیاط مدرسه منتقل شدند؛ در این میان، 20 دانش آموز دچار اضطراب و استرس و تنگ نفس شده بودند برای مراقبت بیشتر توسط اورژانس به بیمارستان منتقل میشوند. این آموزشگاه 208 دانشآموز دارد. در حال حاضر حال عمومی سایر دانشآموزان خوب است.
ابعاد ماجرا با نزدیک شدن به بعد از ظهر روز یکشنبه گستردهتر شد و مسمومیت سریالی دختران دانشآموز به شهرهای آبادان و رامهرمز خوزستان، شیراز، اسفراین، گنبدکاووس، مشهد، زنجان، ابهر، ارومیه، تبریز و تعدادی شهر دیگر رسید. تنها در کمتر از 24 ساعت بیش از 700 دانشآموز در مدارس استان خوزستان دچار مسمومیت شدهاند، در یک هنرستان دخترانه در شیراز گزارش انتشار بوی نامطبوع و مسمومیت حدود 20 دانشآموز گزارش شده، در تبریز 60 دانشآموز، در خراسانشمالی 46 دانشآموز، در بندرعباس 11 دانشآموز، در گنبد کاووس 15 دانشآموز، حدود 10 دانشآموز اسفراینی دچار مسمومیت شدهاند. برخی دانشجویان دختر ساکن در یک خوابگاه شهر ارومیه نیز از مسمومیت خود در بامداد یکشنبه بر اثر مواردی نامعلوم خبر دادهاند.
هر چند این مسمومیتها تاکنون با عوارض خفیف همراه بوده و دانش آموزان دچار مسمومیت پس از درمان سرپایی از مراکز درمانی ترخیص شدند اما بار روانی این خبر و همچنین احتمال حاد شدن نوع مسمومیتها، باعث نگرانی والدین دانش آموزان شده است. در نمودار پایین سعی شده است تا گزارشی اجمالی از وضعیت و آمار حدودی مسمومیت دانش آموزان در شهرهای مختلف کشور ارائه شود:
وزیر اموزش و پرورش: بابت مسمومیت دانشآموزان عذرخواهی میکنیم
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش یکشنبه 14 اسفندماه درباره رسیدگی به مسمومیتهای سریالی دانشآموزان، گفت: کمیته فوریتها در آموزش و پرورش استانها و مناطق تشکیل شده است. راهبرد تداوم فعالیت مدارس به اطلاع اولیا رسانده خواهد شد.
وی در ادامه افزود: از اینکه اولیا نگران شدند، ما هم عذرخواهی میکنیم و منتظریم دوستان نتیجه را به ما اعلام کنند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نگرانی اولیا را کامل درک و بهجد پیگیری میکنیم، گفت: کمیته فوریتها در آموزش و پرورش استانها و مناطق تشکیل شده و خواهش میکنیم براساس دستورالعمل صادر شده، مدیران مدارس، اولیا و دانشآموزان را حتما نسبت به موضوع توجیه کنند تا بتوانیم از این مرحله هم بگذریم.
عضو کمیسیون آموزش مجلس: موضوع مسمومیتها غیر طبیعی و بودار است
حسین امامیراد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به تداوم مسمومیتهای برخی از دانش آموزان کشور، گفت: موج مسمومیت تکراری دانشآموزان عزیز ما در برخی محلههای تهران و نیز در قم اردبیل و… که دیده شده که باید از طرف مسئولین جدی گرفته شده و پیگیری شود.
نماینده مردم چناران، طرقبه شاندیز و گلبهار در مجلس با تأکید بر غیر طبیعی بودن این مسمومیتها، اظهار داشت: این موضوع مسمومیتها غیر طبیعی و بودار است. باید آنرا در ادامه همان تحرکات و اغتشاشات چند ماه اخیر و در چارچوب جنگ ترکیبی دشمن دانست.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به فتنههای دشمنان، تصریح کرد: دشمنان با کمک عوامل داخلی خود علیرغم گذاشتن هزینههایی بر روی دست نظام و پس از آنکه با اغتشاشها به هدف ضربه زدن نهایی به نظام، نرسیدند، دست به اقدامات اخیر در مسمومیتهای نگران کننده زدند.