صفر تا صد آنچه درباره آغوز یا شیر اولیه مادر باید بدانید
صفر تا صد آنچه درباره آغوز یا شیر اولیه مادر باید بدانید
آغوز یا کلستروم مایع گرانبهایی است که در حقیقت شیره وجود مادر است و از ماه سوم یا چهارم بارداری در سینههای زن شروع به تولید و ترشح میکند. این غذای شگفتانگیز طلایی رنگ، شفاف، غلیظ، چسبنده، کم حجم و بینهایت مقوی به گونهای است که تمام نیازهای اولیه نوزاد را برطرف میکند. معمولا شیر اولیه مادر تا پنج روز پس از زایمان به حالت آغوز است و پس از آن به حالت طبیعی در میآید بنابراین بر هر مادر دلسوزی واجب است که فرزند تازه متولد شده خود را از این موهبت بهرهمند کند و اجازه دهد تا نوزادش در هر ۲۴ ساعت ۹ تا ۱۲ بار از شیر آغوز به حد کافی بخورد تا در آینده کودکی سالمتر و تنومندتر داشته باشد.
چه چیز آغوز را شگفتانگیز کردهاست؟
آنچه شیر اولیه مادر را شگفتانگیز کردهاست مواد مغذی موجود در آن است. جالب است بدانید که آغوز حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین، انواع ویتامین آ و ب، سدیم، کربوهیدرات، پتاسیم، کاروتینوئید، لاکتوفرین، آنزیمهای حیاتی، چربی، ایمونوگوبولین، سایتوکاین، لیپید، آب و ... است. در واقع هنگام اولین شیردهی نوزاد، آغوز برای بدن نحیف و نورس او همچون سپری حفاظتی عمل میکند.
فواید آغوز(شیر اولیه مادر) برای نوزاد
مواد مغذی موجود در آغوز فواید بسیاری برای نوزاد دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد.
· تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد: بعد از تولد نوزاد مراحل تکامل وی همچنان ادامه دارد، از این رو بدن او باید به تدریج با شرایط پس از جنینی سازگاری پیدا کند تا او با کمترین میزان ریسک و به شکلی ایمن به حیات خود ادامه دهد، بنابراین به حکم طبیعت آغوز با مواد مغذیای که در خود دارد نه تنها به عنوان غذای نوازد موجب رشد او میشود بلکه به دلیل وجود آنتی بادیهای متعدد در درون خود انواع باکتریها و عفونتهای بدن وی را نیز از میان میبرد و به تقویت سیستم ایمنی نوزاد کمک میکند. این مسئله به خصوص برای نوزادان نارس بیش از نوزادان معمولی حیاتی و نجات بخش است.
· تقویت سیستم گوارشی نوزاد: در زمان تولد معده نوزاد تنها به اندازه یک فندق گنجایش دارد و به دلیل ضعف رودهها و دستگاه گوارش قادر به هضم مقادیر زیاد شیر نیست، بدین ترتیب شیر اولیه مادر کمک میکند تا مجاری گوارش از عفونتها پاک شوند و باکتریهای مفید جایگزین آن گردند تا از این طریق عملکرد روده و معده به مرور بهبود یابد و کمکم حجم معده نوزاد با خوردن شیر معمولی افزایش پیدا کند و به تکامل وی کمک کند.
· جلوگیری از احتمال زردی نوزاد: زردی یکی از بیماریهای شایعی است که اغلب نوزادان پس از تولد به آن دچار میشوند، علت این امر در عدم دفع مادهای به نام بیلی روبین است. یکی از فواید جالب آغوز کمک به دفع همین ماده است چرا که اولین شیر مادر حالت ملین و رونده دارد و موجب میشود بیلی روبین از طریق مدفوع مکرر از بدن نوزاد خارج شود و بدین صورت از بروز زردی و یرقان جلوگیری نماید. بنابراین توجه به کیفیت شیردهی نوزاد به خصوص در روزهای نخست تولد، در کاهش احتمال ابتلای وی به بیماریهای متعدد بسیار موثر است.
برای همکاری با ما کلیک کنید