بازگشت به صفحه اخبار
شنبه 04-09-1402
دسته بندی: اجتماعی
استاد روانشناسی دانشگاه تهران؛

هیچ دستگاه صوتی و تصویری نباید در اتاق خصوصی بچه‌ها باشد

استاد روان‌شناسی دانشگاه تهران گفت: افت تحصیلی و اینکه بچه‌ها به مدرسه نمی‌روند، زمینه گرایش آن‌ها به اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، غلامعلی افروز، استاد روان‌شناسی دانشگاه تهران، امروز پنج‌شنبه، دوم آذرماه در اولین همایش ملی «خانواده پایا» که با موضوع «نقش خانواده در پیشگیری، کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی» در فرهنگسرای خانواده برگزارشد، با موضوع «ضرورت مشاوره‌های خانواده محور»، گفت: خانواده تنها نهاد فکری، طبیعی، بی‌بدیل و جاودانه در گستره هستی است؛ چون خانواده آفرینش ماندگار و زیبای خدا است. خانواده دو رکن بیشتر ندارد زن و شوهر؛ به همین جهت زوجیت در همه ذرات هستی مشهود است.

وی افزود: خانواده همچون باغ پرطراوتی است که مادرها باغبان و پدرها سنگربان و بچه‌ها گل‌های این باغ هستند. خانواده دو رکن دارد زن و شوهر و بچه‌ها میهمان خانواده هستند. خانواده زیارتگاه زوج‌های محبوب است. یکی از زیارت‌های پرثواب در جهان خانواده است که در مورد آن قدرناشناسی شده و باید توبه کنیم و خانواده را زیارتگاه بدانیم. ثواب زیارت همسران و زیارت همسر و فرزندان کمتر از سایر زیارت‌ها نیست. حتی سایر زیارت‌ها هم باید خانواده‌محور باشد.

این روانشناس کشورمان ادامه داد: به زودی کنگره جهانی «زیارت خانواده‌محور» را برگزار می‌کنیم. ما در عصری هستیم که جنگ علیه خانواده در حال رخ دادن است. برخی از سایت‌های جهانی کلمه زوج‌ها را برداشته‌اند تا آن‌هایی که با حیوانات ازدواج می‌کنند، ازدواج نمی‌کنند یا با همجنس خود ازدواج می‌کنند، ناراحت نشوند و از کلمه پارتنر (شریک) استفاده می‌کنند. این یک جنگ علیه خانواده است.

وی با تأکید بر اینکه زیارت، عبادت و دعای ما هم باید خانواده‌محور باشد، گفت: دعاهای ما همه مربوط به اهل بیت (ع) است که خانواده هستند؛ ریشه قرآن هم خانواده است. ما باید همه را در خانواده ببینیم و همه را برای خانواده بخواهیم. مجلس، قوه قضائیه و مجریه را هم باید برای خانواده بخواهیم، اصل دهم قانون اساسی هم بر همین مساله تأکید دارد.

افروز اضافه کرد: جهان باید خانواده‌محور باشد که هست و همه در خانواده و برای خانواده باشند. وزارت خانواده‌ای که آن را مطرح کرده‌ام، باید پیگیری شود. این وزارتخانه باید ستادی برای تأکید و هدایت تمام قوا و وزارتخانه‌ها به سمت خانواده‌محور کردن همه فعالیت‌هایشان باشد.

وی از فردی بودن مشاوره‌های روانشناسی و مشاوره انتقاد کرد و گفت: اگر مشاوره و درمان خانواده‌محور نباشد، معنی ندارد. تعداد بستری‌های افراد در مراکز روان‌درمانی را ببینید. افراد در این مراکز بهبود پیدا می‌کنند اما بعد به محله و خانواده‌ای می‌روند که از عوامل اصلی اختلال روانی آن‌ها هستند و دوباره همان فشارهای روانی به آن‌ها وارد می‌شود و دوباره مشکل روانی آن‌ها عود کرده و در مراکز روان‌درمانی بستری می‌شوند. بنابراین باید خانواده درمان شود تا فرد هم بعد از بستری شدن بهبود پیدا کند و به خانواده سالم بازگردد. حتی به همه کسانی که با فرد بیمار در ارتباط هستند باید مشاوره داده شود تا در بازگشت بیمار، رفتار درستی با او داشته باشند تا بیماری فرد دوباره عود نکند.

این روانشناس ادامه داد: ادامه درمان افراد دارای مشکلات روانی و رفتاری باید در خانه صورت گیرد؛ فشار اداره و ترافیک و … کمتر است اما فشار خانواده بیشتر است، به همین دلیل باید بر روی خانواده تمرکز کرد و همه مشاوره‌ها باید محورش خانواده باشد. اگر محور آموزش و پرورش خانواده باشد، این همه افت تحصیلی نخواهیم داشت. در آسیا، کشورهای ایران و افغانستان با افت تحصیلی زیاد دانش‌آموزان مواجه هستند. این افت تحصیلی و اینکه بچه‌ها به مدرسه نمی‌روند، زمینه گرایش آن‌ها به اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد.

وی، ریشه‌های گرایش به اعتیاد را در خانواده‌ها دانست و گفت: پدر و مادر توجه ندارند که فرزندانشان اختلال در خواب و غذا دارند، بیشتر در خلوت هستند، دیر به مدرسه می‌رود و …؛ همه اینها زمینه‌ساز اعتیاد است. هیچ دستگاه صوتی و تصویری نباید در اتاق خصوصی بچه‌ها باشد. برخی می‌گویند تلفن همراه یک وسیله خصوصی است و ما هرگز به تلفن همراه یا تبلت فرزندانمان دست نمی‌زنیم؛ من هم دست نمی‌زنم اما اتاق خواب جای گوشی و تبلت نیست و بچه‌ها باید در جمع خانواده از این ابزار استفاده کنند.

وی با انتقاد از اینکه اعضای خانواده رمز گوشی همدیگر را ندانند یا تلفن همراهشان در خانه رمز داشته باشد، انتقاد کرد و گفت: زن و شوهر مثل لباس همند، چرا رمز روی تلفن‌های همراه خودشان می‌گذارند؟ بعد از خدا نزدیک‌ترین افراد به هم زن و شوهرها هستند و نباید تلفن همراه بچه‌ها و زن و شوهر رمز داشته باشد.

افروز هشدار داد که گرایش به فیلم‌های جنسی و مصرف مواد مخدر در اتاق‌های خواب که کسی فرد را نمی‌بیند بیشتر می‌شود و گفت: اتیسم یک بیماری ژنتیکی نیست و با خانواده‌درمانی، مبتلایان بهبود پیدا می‌کنند. هر شهری که طلاق زیاد دارد، اتیسم هم در آن زیاد است و باید خانواده افراد مبتلا برای درمان اعضای خود مشاوره شوند.

وی در پایان تصریح کرد: دادگاه‌ها باید خانواده‌محور باشد و قاضی باید همسر، فرزند، پدر و مادر مجرم را ببیند و شرایط آن‌ها را در نظر بگیرد. احکام قضات باید خانواده‌محور باشد. مشکل شهرداری این است که خانواده‌محور نیست. به شهرداران بارها نوشته‌ام که اگر می‌خواهید ترافیک کمتر شود، باید حمل و نقل خانواده‌محور باشد. ایستگاه‌ها باید خانواده‌محور باشند. ما چاره‌ای نداریم جز اینکه خانواده را که اینقدر مقدس است، محور همه فعالیت‌های کشور قرار دهیم.

انتهای پیام//