بازگشت به صفحه اخبار
چهارشنبه 11-07-1403
دسته بندی: اجتماعی , بین المللی ,
آزنیک، گزارش می‌دهد؛

کودکان؛ قربانیان جنگ/ پیامدهای مخرب جنگ و حواشی آن بر کودکان

از بدو پیدایش انسان تا کنون، جنگ‌ها و تعارضات مسلحانه همواره دستخوش تاریخ انسانیت بوده‌ است. اما پیامدهای روانی جنگ نه تنها در بزرگسالان بلکه بر کودکان و نوجوانان نیز به شدت تاثیرگذار بوده است که در ادامه گزارش به جزییات بیشتر در اینباره می‌پردازیم.

 به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، از بدو پیدایش انسان تا کنون، جنگ‌ها و تعارضات مسلحانه همواره دستخوش تاریخ انسانیت بوده‌ است. از طرفی، جنگ مسئله‌ای است که بر جوانب مختلف زندگی افراد تاثیرات منفی می‌گذارد و از لحاظ اجتماعی، روانی، فردی، اقتصادی، شناختی و بسیاری از جنبه‌های دیگر، افراد را با چالش‌های زیادی مواجه می‌کند. اما پیامدهای روانی جنگ نه تنها بر بزرگسالان بلکه بر کودکان و نوجوانان نیز به شدت تاثیرگذار بوده است. 

 

اثرات مخرب جنگ در کودکان و بزرگسالی آنها

از طرفی، پیامدهای جنگ در کودکان بسیار عمیق است، به گونه‌ای که اگر درگیری هزاران کیلومتر با کودک شما فاصله داشته باشد، باز هم انتشار خبرها در رسانه و فضای مجازی، به دلیل عدم توانایی در درک کامل و مدیریت هیجانات کودکان، باعث ایجاد نگرانی، فشار روانی و استرس در آنها خواهد شد.

لذا طبق آخرین آمار منتشر شده در ژانویه امسال (۲۰۲۳) از سوی «صندوق نجات کودکان» که یک سازمان بین‌المللی خیریه است، یک کودک از هر شش کودک در سراسر جهان (بیش از ۴۴۹ میلیون کودک) در منطقه‌ای که گرفتار جنگ و درگیری است، زندگی می‌کنند. این آمار نشان دهنده این است که این روزها کودکان بسیاری در وضعیت‌های جنگی پراسترس و ناامن، زندگی و رشد می‌کنند که این موضوع به شدت در سلامت آینده آنها  تاثیرگذار است. به گونه‌ای که ممکن است اثرات مخرب و زجرآوری را در بزرگسالی آنان رقم بخورد.


۵۰ کودک لبنانی تنها به فاصله دو روز جان باختند

اما بنا بر آخرین کشتار کودکان، بهتر است به حواشی حمله اسرائیل به لبنان اشاره کنیم که بر اساس گزارش وزارت بهداشت عمومی لبنان، ۵۰ کودک لبنانی تنها به فاصله دو روز (۲۳ و ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۴) جان باختند. این وزارتخانه همچنین پیش‌بینی کرده که تعداد بیشتری از کودکان هنوز زیر آوار ساختمان‌های ویران‌شده در لبنان دفن شده‌اند. البته که در روزهای اخیر، ادوارد بیگبدر، نماینده دفتر یونیسف در لبنان درگیری‌ها در این کشور را فاجعه خواند و گفت: «هر چه جلوتر می‌رویم، ویرانی‌ها رو به افزایش است و فاجعه‌ای بر روی فاجعه دیگر انباشته می‌شود. حملات به لبنان با سرعتی وحشتناک، جان کودکان را می‌گیرد و آن‌ها را زخمی می‌کند و هرگونه احساس امنیت و آسایش را برای صدها هزار کودک در سراسر کشور از بین برده است.»

 

تعداد جان باختن کودکان  فلسطینی بیشتر از درگیری‌های 

همچنین طبق گزارش سازمان خیریه غیردولتی «کودکان‌ را نجات دهید»، تعداد کودکان کشته شده در فلسطین در ماه‌های گذشته،  بیشتر از تعداد کودکان کشته شده در یک سال در درگیری‌های سراسر جهان در سال‌های 2020، 2021 و 2022 است. از سوی دیگر، به نقل از مقامات اسرائیلی، از هفتم اکتبر تاکنون بیش از 1400 اسرائیلی جان خود را از دست داده‌اند که 30 نفر از آنها کودک بوده‌اند. از طرفی، در گزارش‌های سازمان ملل متحد با عنوان «درگیری‌های مسلحانه و کودکان» آمده است که در سال 2022 در 24 کشور جهان 2 هزار و 985 کودک، در سال 2021، 2 هزار و 515 کودک و در سال 2020، 2 هزار و 674 کودک جان خود را از دست داده‌اند.

 

صحبت پایانی

مواجهه با اخبار جنگ می‌تواند اثرات نامطلوب روانی بر کودکان داشته باشد. کودکان ممکن است نتوانند احساسات عمیق خود را بیان کنند و درباره آن چه که باعث نگرانی آن‌ها می‌شود به طور مستقیم صحبت کنند و این مسئله را وخیم‌تر می‌کند.  این حق كودكان است كه در محیطی آرام و شاد زندگی خود را آغاز كنند و از آن لذت ببرند. برقراری امنیت و آسایش برای كودكان از مهم‌ترین وظایف ما بزرگ‌ترهاست، لذا ایجاد ناامنی و خشونت، روحیه آنان را خدشه‌دار می‌کند،چراکه دیدن صحنه‌های خشونت‌بار جنگ با چهره وقیح و بی‌رحمش چیزی نیست كه برای بی‌پناهی آنان قابل تحمل باشد.