اعلام آمادگی سازمان نظام روانشانسی و مشاوره برای ایفای نقش در مهار بحران کشور
کودکان از وقوع حادثه، جراحات، مرگ و هر گونه سرو صدا و بی نظمی می ترسند. این قشراز جامعه ، آسیب پذیرترین افراد در زمان بروز بحران ها هستند. کارشناسان روانشناسی و تربیتی کودکان هشدار می دهند آسیب های بجا مانده از بحران ها بر روی کودکان به سختی ترمیم می شود و این آسیب ها می تواند بر آینده آنها تاثیر بگذارد. در این میان نقش سازمان های روانشناسی و مشاوره برای مقابله و درمان بسیار قابل اهمیت است.
به گزارش
پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، در چند روز گذشته، درگذشت مهسا امینی، دخترسقزی در بیمارستان کسری تهران، باعث بروز تنش و اعتراضاتی در سطح برخی از شهرهای کشور شده است. موضوعی که به مهم ترین مسئله اجتماعی و سیاسی ایران در حال حاضر بدل شده و باعث گردیده جامعه روزهای پرالتهابی را شاهد باشد.
اما نکته ای که در هنگام بروز حوادث اجتماعی معمولا نادیده گرفته می شود، آسیب های جبران ناپذیری است که به کودکان و نوجوانان وارد می شود. کودکان از وقوع حادثه، جراحات، مرگ و هر گونه سرو صدا و بی نظمی می ترسند. این قشر از جامعه ، آسیب پذیرترین افراد در زمان بروز بحران ها هستند.
کارشناسان روانشناسی و تربیتی کودکان هشدار می دهند آسیب های بجا مانده از بحران ها بر روی کودکان به سختی ترمیم می شود و این آسیب ها می تواند بر آینده آنها تاثیر بگذارد.
یکی از راه های مقابله با آسیب های روانی بر جامانده از اینگونه حوادث - بخصوص آسیب هایی روانی بر روی کودکان و نوجوانان - مداخله نهاد های و سازمان ها روانشناسی و مشاوره ای در بحران است. سازمان هایی مانند سازمان روانشناسی و مشاوره که می توانند نقش موثری در جلوگیری و درمان از آسیب های اجتماعی ایفا کنند.
چند سالی است که در بحران های اجتماعی به وجود آمده در سطح کشور، سازمان روانشناسی مداخلات و اقدامات خوبی را انجام داده است.
دکتر محمد حاتمی رئیس سازمان روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران در روز 2 مهرماه طی نامه ای به دکتر سید ابراهیم رئیسی از رئیس جمهور کشور درخواست کرد تا در جهت تدوین، نظارت و اجرای برنامههای مقابله با آسیبهای روانی – اجتماعی و پیشگیری در خدمت دولت محترم قرار گیرد و آماده است تا ایفای نقش کند.
متن نامه رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره به رئیس جمهور در رابطه با حوادث اخیر کشوربه شرح زیر است:
جناب آقای دکتر رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و تحیت
احتراماً؛ لازم میدانم؛ درگذشت، "مهسا امینی" که موجب تألم خاطر مردم عزیز کشورمان گردید، خدمت خانواده داغدار امینی تسلیت عرض نمایم.
جناب آقای رئیسجمهور؛ هر چند مدت اخباری میشنویم، افرادی دست به خودکشی ؛ قتل در اثر خشونت ، قتل توسط نزدیکان یا فوت در اثرسهل انگاری صورت گرفته است که موجب تاسف و به مخاطره افتادن «امنیت روان» جامعه میگردد. در قضیه رومینا اشرفی(قتل توسط پدر) و میترا استاد(قتل توسط همسر). سازمان نظام روانشناسی و مشاوره خواستار کالبد شکافی و چرایی قتل ها و اقداماتی جهت پیشگیری از دیگر حوادث آتی گردید. اما پس از مدتی به فراموشی سپرده شد. با صراحت عرض مینمایم؛ مشکل جامعه ما نگاه درمان محوری در نظام سلامت کشور است که به مقوله پیشگیری که مقام معظم رهبری(مدظل العالی) بارها اولی بر درمان دانستهاند و در دنیا سرمایهگذاریهای زیادی در این باره میشود،اما در نظام سلامت ما نه در سیاستگذاریها و نه در برنامهریزیها چیزی ملاحظه نمی کنیم و نگاه درمان محور تمام اقدامات نهادها ، سازمانها و سرمایههای اجتماعی کشور را خنثی مینماید.در شرایط کنونی در دنیا از علم روانشناسی فرهنگ محور برای پیشگیری ازآسیب های اجتماعی _ روانی،بهزیستی زندگی،آرامش روانی ورشد سالم بهره اول را می برند. بنابراین ضرورت دارد.
1- خدمات روانشناسی و مشاوره درمراکز خدمت دهی به مردم، همچون سازمان ها، نهادهای نظامی، انتظامی و قضایی توسعه یابد و ضابطین تحت آموزشهای لازم روانشناختی ارتباط با مردم قرار گیرند و در مواقع لازم با روانشناس مشورت یا افراد را به روانشناس ارجاع دهند. بر اساس گزارش های دریافتی در مراکز انتظامی که در بدو امر پرونده را به روانشناس ارجاع داده اند در اکثر موارد به صلح وسازش منجر شده است .
2- نگاه "سلامت محور" و سرمایهگذاری در "پیشگیری" به عنوان اولویت اول نظام سلامت کشوربا ابعاد زیستی،روانی،اجتماعی ومعنوی برنامه ریزی شود که البته با هر سرمایهگذاری در این بخش صد برابر آن در درمان، کاهش خشونت و کاهش آسیبهای روانی و اجتماعی بهرهبرداری خواهیم کرد.نادیده گرفتن ابعاد روانی،اجتماعی ومعنوی سلامت نتیجه اش همین کاهش سلامت روان وناهنجاری های اجتماعی است،"سلامت روان" ، "سلامت اجتماعی"و"سلامت معنوی" امری فرابخشی لازمه مشارکت ونقش پذیری تمام ارکان نظام و نهادهای مردم نهاد است واین میسر نخواهد شد، بلکه درماموریت و ساختار وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی وسازمان بهزیستی تغییر ایجاد شود.در این رابطه برنامه تبیینی وتفصیلی جامع راهبردی سلامت روانی واجتماعی بر مبنای سیاست کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری،جمعیت،خانواده،رفاه وتامین اجتماعی در دست تدوین است،بزودی تقدیم حضورتان می شود.
3- توسعه خدمات روانشناسی و مشاوره براساس برنامه اعلامی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با رویکرد پیشگیری درساختار مدارس، نهادها، ارگانها، مراکز نظامی و انتظامی و قضایی و حذف برنامههای غیر ضروری وافزایش برنامه های ارتقایی،پیشگیری ومداخله ای.
4- آموزش سواد سلامتروان، خودمراقبتی، دیگر مراقبتی و آموزش مهارتهای ارتباطی، کنترل خشم، استرس و هیجان به عنوان یک برنامه ملی توسط اعضاء سازمان نظام روانشناسی و مشاوره از طریق رسانه ملی، مدارس و دانشگاهها وجلوگیری از فعالیت غیر قانونی روانشناس نماها اجرایی شود.
5- بهرهمندی خدمات روانشناسی و مشاوره کلیه آحاد جامعه خصوصاً اقشار در معرض خطر و دهک های پایین جامعه از طریق وضع کردن بیمههای پایه و تکمیلی و تلاش برای بالندگی جامعه، رشد سالم، تفاهم و همدلی .
6- جایگزینی طرح روانشناس ومشاور خانواده بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار شورای مرکزی(19-2-1391)بجای طرح ناموفق پزشک خانواده دراقصی نقاط ایران بطوریکه خانواده ها خود مدیریت رفتارفرزندان خود را بر عهده گیرند.
جناب آقای رئیس جمهور در شرایط کنونی که کرونا فروکش کرده است، مردم به شدت نیازمند آرامش روانی، عدالت در نظام سلامت کشور و امنیت روان هستند. سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با عنایت به جایگاه مهمی در "امنیت روان وآرام بخشی" جامعه بر عهده دارد،همانطوریکه در "بیانیه پایانی" همایش ملی آسیبشناسی روانی کرونا و مداخلات روانی – اجتماعی در دوران پساکرونا پیشنهادات خود را اعلام کرد، نظر به اینکه بزرگترین سرمایه اجتماعی کشور را در اختیار دارد؛ با تمام ظرفیت با توجه به موارد ذکر شده، جهت تدوین، نظارت و اجرای برنامههای مقابله با آسیبهای روانی – اجتماعی و پیشگیری در خدمت دولت محترم آماده ایفای نقش میباشیم.
انتهای پیام//