بازگشت به صفحه اخبار
دوشنبه 21-06-1401
دسته بندی: فرهنگی و هنری

خداحافظی کودکان و نوجوانان با کتابخانه های کانون فکری

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با  توجه به قرابت ماموریتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و نهاد کتابخانه های عمومی کشور و برای استفاده از ساختار و ظرفیت موجود در این نهاد، خواستار صدور مجوز برای واگذاری کتابخانه های کانون به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شد. منتقدین می گویند با اجرایی شدن طرح فوق فصل خداحافظی کودکان و نوجوانان با کتابخانه های کانون فکری از راه خواهد رسید.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیکبه نقل از ایمنا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف کاهش زیان‌دهی شرکت دولتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تأمین بخشی از هزینه‌ها از محل کاهش و صرفه‌جویی درهزینه‌ها با استفاده از ساختار و ظرفیت موجود در نهاد کتابخانه های عمومی کشور و نیز به‌منظور افزایش و همسان‌سازی حقوق کارکنان این کانون بر اساس نظام نامه جبران خدمات نهاد کتابخانه ها، خواستار صدور مجوز برای واگذاری کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه های عمومی کشور شده است.
نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور متولی اصلی توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی در کشوراست. این نهاد وظیفه مهم آگاهی‌بخشی، اطلاع‌رسانی و زمینه‌سازی مناسب به منظور ارتقای سرانه مطالعه و ترویج کتابخوانی و تحقق عدالت دسترسی به کتاب و کتابخانه را برعهده دارد.
 

کانون فکری کودکان و نوجوانان حدود هزار کتابخانه دارد

 
در راستای نهادینه شدن مطالعه از سنین کودکی، کودکان و نوجوانان در سیاست‌گذاری‌های کلان این نهاد، از اقشار محوری این طرح در نظر گرفته شده‌اند. در حال حاضر در تمام کتابخانه‌های عمومی نهاد، بخش کودک وجود دارد و سعی شده است طراحی فضا و تجهیزات بخش کودکان به تناسب شرایط سنی آنها انجام شود.
ایجاد بخش‌های جدید همچون اتاق علم، اتاق مادر و کودک، برنامه‌های فرهنگی و ترویجی همچون «با هم بخوانیم»، باشگاه‌های کتابخوانی، جمع خوانی، قصه گویی، روزنامه دیواری و کاردستی و…، تولید کتاب هدهد سفید (ویژه نوجوانان)، راه‌اندازی محافل ادبی جوانه‌ها، جشنواره‌ها و پویش‌هایی همانند: «نشان هدهد سفید»، «قصه گویی» و «جشنواره کتابخوانی رضوی» از جمله اقداماتی است که برای اعضای کودک و نوجوان این نهاد در کنار تأمین منابع اطلاعاتی مناسب، انجام شده است.
از سوی دیگرمجموعه «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» نیز دارای کتابخانه بوده و با رویکرد خدمت‌رسانی به عموم مردم با محوریت کودکان و نوجوانان طراحی شده است. این مجموعه دارای حدود یک هزار باب کتابخانه چندمنظوره کودک و نوجوان به صورت ثابت است و قریب به سه هزار نیروی انسانی دارد.
با استناد به تبصره (۲) ماده (۱۱) قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه‌های عمومی کشور، بجز کتابخانه‌های اماکن مذهبی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی و کتابخانه‌های وقفی، تمامی کتابخانه‌های عمومی اعم از شهرداری، مساجد و… باید زیر نظر کتابخانه‌های عمومی کشور اداره شود.
 

فصل خداحافظی کودکان و نوجوانان با کتابخانه های کانون فکری

 
از این رو با توجه به قرابت مأموریتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد واگذاری کتابخانه‌های تحت پوشش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد را ارائه کرده است. این پیشنهاد انتقاداتی را به همراه داشته است. منتقدین می گویند با اجرایی شدن طرح فوق فصل خداحافظی کودکان و نوجوانان با کتابخانه های کانون فکری از راه خواهد رسید.
تخصص نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مدیریت و توسعه کتابخانه‌های چند منظوره کودک و نوجوان بر اساس استانداردهای جهانی و سندهای آمایش سرزمینی، مدیریت چابک، هدفمند و انقلابی نهاد کتابخانه‌ها و پیشینه موفق آن در دهه اخیر، توانمندی نهاد کتابخانه‌ها در به روز رسانی منابع (کتاب و نشریات)، آموزش کتابداران، استانداردسازی خدمات و برگزاری برنامه‌های متنوع برای تبدیل وضعیت کتابخانه ها به مراکز فرهنگی محله‌ها، از جمله دلایل پیشنهاد واگذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد است.
این پیشنهاد در حال حاضر در کمیسیون مدیریت امور عمومی و سرمایه انسانی دولت در حال بررسی است.
 
 
انتهای پیام//