بازگشت به صفحه اخبار
شنبه 28-07-1403
دسته بندی: اجتماعی , بازی و سرگرمی ,
آزنیک، گزارش می‌دهد؛

بازی فعالیتی ضروری برای رشد همه‌جانبۀ کودکان است

بازی علاوه بر هر هدفی در بیشتر مواقع برای سرگرمی و تفریح کودکان استفاده می شود. عموما بازی کردن در کودکان مهارت‌هایی را به آن ها می آموزد که سبب تقویت بقا و افزایش کیفیت زندگی آن‌ها خواهد شد. امروز اهمیت بازی و بازی کردن به گونه ای است که به عنوان یک حق کودک شناخته می شود. در ادامه به جزییات بیشتر درباره تاثیرات بازی در کودکان می‌پردازیم.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، بازی و سرگرمی یکی از عناصر کلیدی در رشد و توسعه کودکان به شمار می‌آید. این فعالیت‌های شاداب و پرتحرک نه تنها به کودکان فرصتی برای سرگرم شدن می‌دهند، بلکه زمینه‌ای برای رشد، فعالیت اجتماعی، عاطفی و حرکتی آنها فراهم می‌کنند.  بازی به کودکان این امکان را می‌دهد تا از طریق تجربیات عملی، با محیط خود آشنا شوند، مهارت‌های جدیدی یاد بگیرند و روابط اجتماعی مؤثری برقرار کنند و از اظطراب کودکان کم کند.


بازی سبب تقویت بقا و افزایش کیفیت زندگی کودکان می‌شود

بازی علاوه بر هر هدفی در بیشتر مواقع برای سرگرمی و تفریح کودکان استفاده می شود. عموما بازی کردن در کودکان مهارت‌هایی را به آن‌ها می‌آموزد که سبب تقویت بقا و افزایش کیفیت زندگی آن‌ها خواهد شد. امروز اهمیت بازی و بازی کردن به گونه‌ای است که به عنوان یک حق کودک شناخته می‌شود.

 از طرفی، بازی‌های کودکان، می‌تواند آن‌ها را بیش از پیش برای زندگی در جامعه آماده کند. بازی برای اطفال  و کودکان آنچنان در نحوه تربیت آن‌ها مهم و تاثیرگذار است که به جز جدایی ناپذیر از زندگی آن‌ها تبدیل شده است. بازی‌های کودکانه می‌تواند زمینه رشد جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی را برای کودکان فراهم کند و آن ها را برای رویارویی با چالش‌های زندگی آماده کند.

 بازی‌ها چه به صورت فکری چه تحرکی، خلاقیت و هوشمندی را در کودکان شما افزایش خواهند داد؛ از این طریق که اگر کودک شما در بازی با چالش‌های زیادی روبرو شود، (چالش‌هایی که ممکن است) در آینده برای کودک شما پیش بیاید و به واسطه همین برخوردها و شکست‌های کودک شما در بازی باعث خواهد شد که تفکر خلاق در او ارتقا پیدا کرده و برای پیدا کردن راه حل مشکل پیش آمده با هوشمندی پاسخ‌های گوناگونی بیندیشد. اگر شما به عنوان بزرگ‌تر کودک خود در بازی کردن او دخالت مستقیم نداشته باشید و اجازه دهید که با درایت و ذکاوت خود بعد از هر چلنج بلند شود کمکی بزرگی به او خواهد بود که در آینده به رشد و توسعه فردی دست یابد و بتواند خلاقیت خود را در بروز این مسائل و مشکلات به کار گیرد. بنابراین اگر کودک شما وقت زیادی در بازی کردن می‌گذراند مانع او نشوید و فقط مراقب باشید که بازی‌های مخربی که باعث آسیب زدن به روح و روانش خواهد شد را انجام ندهد.

 

تاثیر بازی‌های حرکتی بر جسم کودکان

کودکان در بازی برخی حرکات را به شکل مداوم تکرار می‌کنند. چنین پویایی‌هایی رشد عضلات را سرعت می‌بخشد. بازی‌هایی که نیازمند قدرت بدنی هستند از قبیل دویدن، پریدن، بالا رفتن یا خزیدن عملکرد سیستم اسکلتی و عضلانی، سیستم تنفسی، گردش خون، سیستم گوارشی و دفعی کودک را منظم می‌سازند. همچنین اکسیژن‌رسانی، گردش خون و انتقال مواد مغذی به بافت‌ها سرعت می‌یابد.  کودکی که برای اولین بار بازی فیزیکی انجام می‌دهد، از یک سو با ذهنش و از سوی دیگر با ماهیچه‌هایش آن را یاد می‌گیرد. هر بار که آن بازی را تکرار می‌کند، هم ذهن و هم عضلات مربوط به آن حرکت کمی بیشتر تقویت می‌شوند. در نتیجه نوعی حافظۀ ماهیچه‌ای شکل می‌گیرد و کودک کم‌کم بدون استفاده از ذهنش حرکات را انجام می‌دهد.  شکل‌گیری حافظۀ ماهیچه‌ای منجر به تسریع رشد ماهیچه‌ها می‌شود. از این رو بازی‌ها به شکل مستقیم و غیرمستقیم بر سبک زندگی کودک از قبیل خوردن و خوابیدن او اثرگذار هستند. در بازی‌های فیزیکی، مهارت‌های حرکتی ظریف (مثل برداشتن اشیاء)، مهارت‌های حرکتی درشت (راه رفتن و دویدن)، تعادل و هماهنگی حرکات تقویت می‌شود.

 

رشد شخصیت کودک در گرو انجام تجربه‌ها

بازی‌ها انواع مختلفی دارند اما وجه مشترک همۀ بازی‌ها این است که کودک در بازی احساس عاملیت می‌کند. همه چیز تحت کنترل و اراده کودک است. از این‌رو بازی فعالیتی ضروری برای رشد همه‌جانبۀ کودکان به حساب می‌آید. وقتی کودکان فعالیتی را برای بازی انتخاب می‌کنند به این فکر نمی‌کنند که حالا می‌خواهم چه چیزی را از آن یاد بگیرم، بلکه رشد و یادگیری به صورت خودبه‌خود در بازی رقم می‌خورد. در بازی‌های فکری-رقابتی قدرت تمرکز کودکان افزایش پیدا می‌کند. فرآیند برخی از بازی‌ها به نحوی است که برای پیروزی باید صبر و پشتکار داشت؛ بنابراین فرصت تمرین و نهادینه شدن چنین مهارت‌هایی در بازی ایجاد می‌شود.

بازی‌ها در هر شکل و با هر محتوایی فرصت بزرگی برای تجربۀ احساس لذت و در عین حال تجربه کردن است. تجربه کردن منجر به رشد شخصیت کودک می‌شود. هر چه تجارب کودک غنی‌تر باشد شخصیتش پختگی بیشتری خواهد داشت. اعتماد به نفس کودک بالاتر می‌رود و توان بیشتری برای عبور از شرایط بحرانی خواهد داشت.

 

 

 

 

پایان//