بازگشت به صفحه اخبار
چهارشنبه 05-10-1403
دسته بندی: اجتماعی , سلامت , نگاه ویژه ,
آزنیک گزارش می‌دهد

بازدید دادستان تهران از انبارهای گمرک و ترخیص ۱۱۵۶ کیلوگرم پانسمان بیماران ای‌بی

دادستان تهران به همراه معاونان خود از انبارهای گمرک تهران بازدید کرد و فرآیند ترخیص کالاها را بررسی کرد. این بازدید در پی ترخیص ۱۱۵۶ کیلوگرم پانسمان تخصصی برای بیماران پروانه‌ای و پیگیری‌های مستمر دادستانی در راستای حمایت از حقوق این بیماران انجام شد.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، دادستان تهران به‌تازگی به همراه تعدادی از معاونان خود و مدیران سازمان‌های مختلف از جمله سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی، گمرک تهران، و شرکت انبارهای عمومی و خدمات فرودگاهی از انبارهای گمرک تهران بازدید کرد. هدف از این بازدید بررسی فرآیند ورود، نگهداشت و ترخیص کالاها در گمرک بود. دادستان تهران از انبارهای مختلفی از جمله انبار خودروهای وارداتی، تجهیزات خودرویی، کالاهای سلامت‌محور، دارویی و صنعتی، کالاهای قاچاق و همچنین سردخانه در حال احداث در گمرک بازدید نمود. وی همچنین از انبار کالاهای سلامت‌محور و دارویی بازدید کرده و اعلام کرد که در پی پیگیری‌های مستمر دادستانی، در چند روز اخیر محموله‌ای شامل ۱۱۵۶ کیلوگرم پانسمان تخصصی بیماران پروانه‌ای از گمرک ترخیص شده است.


در این بازدید، دادستان تهران اظهار داشت که طبق دستور رئیس قوه قضائیه و همکاری تمامی بخش‌های اجرایی، به‌ویژه با توجه به پیگیری‌های انجام‌شده، در حال حاضر هیچ کالای سلامت‌محور متروکه‌ای در گمرک تهران وجود ندارد.


یکی از مسائل مهم در سال‌های اخیر برای دستگاه قضایی، احقاق حقوق بیماران پروانه‌ای بوده است. رسیدگی به پرونده حقوقی بیماران مبتلا به بیماری اپیدر مولیزیس بولسا (ای‌بی) علیه افراد حقیقی و حقوقی مختلف از جمله دولت آمریکا به دلیل تحریم‌های دارویی علیه این بیماران یکی از این مسائل است. تحریم‌هایی که در پی خروج آمریکا از برجام در سال ۱۳۹۷ اعمال شد، موجب قطع مبادلات تجاری برخی شرکت‌های بین‌المللی با ایران شد، از جمله شرکت سوئدی «مونلیکه» که تنها تولیدکننده پانسمان‌های ویژه برای بیماران پروانه‌ای در دنیا است. پس از اعمال تحریم‌ها، این شرکت تمامی ارتباطات تجاری خود با ایران را قطع کرد.


به‌دنبال این اقدام، بیماران پروانه‌ای از دسترسی به پانسمان‌ها و داروهای مورد نیاز برای درمان زخم‌های پوستی شدید خود محروم شدند و این وضعیت باعث فوت حدود ۲۰ نفر از این بیماران شد. بیمارانی که زنده ماندند، علاوه بر درد و رنج بی‌پایان، آسیب‌های جسمی غیرقابل جبرانی را متحمل شدند.


در این شرایط، خانواده‌های بیماران پروانه‌ای و سازمان‌های مردم‌نهاد مانند «خانه ای‌بی»، تلاش‌های زیادی برای تأمین دارو و پانسمان‌های مورد نیاز انجام دادند، اما به دلیل عدم همکاری شرکت سوئدی-آمریکایی مونلیکه، این تلاش‌ها بی‌نتیجه ماند.


پس از آن، برخی از خانواده‌های بیماران در سوئد اقدام به طرح شکایت از این شرکت کردند، اما دولت سوئد که باید مطابق با اصول انسانی به این شکایت رسیدگی می‌کرد، از انجام این کار خودداری کرد و در نهایت با آمریکا همراهی نمود. برخی از این بیماران و خانواده‌هایشان پس از این اتفاقات، شکایتی حقوقی در دادگاه بین‌المللی تهران علیه تحریم‌های ظالمانه آمریکا به ثبت رساندند. این پرونده به دلیل اهمیت انسانی آن، به‌سرعت و با دقت مورد رسیدگی قرار گرفت.


در نهایت، دادگاه تهران با استناد به غیرقانونی بودن تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران و آثار مخرب آن بر حقوق سلامت بیماران پروانه‌ای، به بررسی این پرونده پرداخت. دادگاه اعلام کرد که تحریم‌های آمریکا نه تنها غیرقانونی است، بلکه باعث آسیب‌های شدید به بیماران شده و نقض حقوق بشر به‌ویژه حقوق سلامت افراد آسیب‌پذیر از جمله کودکان و بیماران است.


در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۳، پس از رسیدگی به این پرونده، دادگاه حقوقی روابط بین‌الملل تهران حکم محکومیت ۶ میلیارد و ۷۸۵ میلیون دلار را علیه دولت و مقام‌های آمریکایی صادر کرد. این مبلغ شامل خسارت‌های مادی، معنوی و تنبیهی بود که باید به‌واسطه اقدامات غیرقانونی آمریکا به بیماران پروانه‌ای پرداخت می‌شد. به‌طور خاص، دادگاه حکم به پرداخت ۵ میلیون دلار خسارت مادی به ازای هر خواهان و مجموعاً ۱٫۴۷۵ میلیارد دلار صادر کرد، همچنین ۸ میلیون دلار خسارت معنوی به ازای هر خواهان و مجموعاً ۲٫۳۶۰ میلیارد دلار و ۱۰ میلیون دلار خسارت تنبیهی به ازای هر خواهان به‌طور مجموعی ۲٫۹۵۰ میلیارد دلار حکم صادر شد.


در ادامه این روند، دادگاه شعبه ۵۵ تهران در ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ با صدور حکمی، محموله نفتی آمریکایی متعلق به کشتی ADVANTAGE SWEET در خلیج فارس را توقیف کرد. ارزش این محموله نفتی بیش از ۵۰ میلیون دلار برآورد شده است. حجت‌الاسلام هاشمی گلپایگانی، مدیرعامل موسسه خانه ای‌بی در واکنش به این حکم، اعلام کرد که توقیف این محموله نفتی به عنوان بخشی از خسارت‌های تنبیهی علیه آمریکا و به نفع بیماران ای‌بی صورت گرفته است. این اقدام، که اولین بار در تاریخ دستگاه قضائی ایران انجام می‌شود، گامی مهم در راستای تحقق حقوق بیماران پروانه‌ای و مقابله با تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بود. 




پایان//