به گزارش پایگاه تحلیلی خبری آزنیک، امروزه کمبود آهن یکی از مشکلات مهم در سلامت عمومی کودکان محسوب میشود. حدود ۶ تا ۱۵ درصد کودکان جهان دچار کمبود آهن است، لذا پیشگیری از کمبود آهن در نوزادان و کودکان نوپا بسیار حیاتی است.
آهن یک ماده مغذی مهم است که در عملکردهای مختلف بدن از جمله انتقال اکسیژن در خون نقش دارد. در نتیجه وجود آن برای رشد مغز کودک و تامین انرژی زندگی روزمره حیاتی است.
آهن به انتقال اکسیژن از ریهها به سایر نقاط بدن (بهخصوص برای ذخیره و استفاده ماهیچهها از اکسیژن) کمک میکند. اگر رژیم غذایی کودک شما فاقد آهن باشد، ممکن است دچار بیماری به نام کمبود آهن در کودکان شود.
نوزادان، کودکان نوپا، پیشدبستانیها و نوجوانان بیشتر در معرض خطر کمبود آهن هستند که عمدتاً بهدلیل افزایش نیاز بدن آنها به آهن در طول دورههای رشد و تکامل سریع است. این عارضه میتواند در سطوح مختلفی، از کمبود خفیف تا کمخونی ناشی از فقر آهن رخ دهد.
کمبودآهن و علائم آن در کودکان
کمبود آهن میتواند تأثیرات جدی بر سلامت کودکان داشته باشد. در صورتی که بدن کودکان به مقدار کافی آهن دریافت نکند، علائم مختلفی ممکن است ظاهر شود. به منظور شناخت بهتر این علائم و جلوگیری از مشکلات بیشتر، نیاز است به این نشانهها توجه ویژهای داشته باشیم:
کاهش انرژی و بیحالی:
کودکان با کمبود آهن ممکن است احساس کمبود انرژی کنند و بیحالی ظاهر شود. این موضوع میتواند بر توانایی آنها در انجام فعالیتهای روزمره تأثیر بگذارد.
اختلال در رشد و توسعه فیزیکی:
اختلال در رشد و توسعه فیزیکی یکی از علائم کمبود آهن در کودکان است، لذا کمبود آهن میتواند باعث کاهش سرعت رشد و توسعه جسمی کودکان شود. ممکن است وزن و قد آنها به نسبت سن کاهش یابد.
مشکلات در تمرکز و یادگیری:
کودکان با کمبود آهن ممکن است دچار مشکلات در تمرکز و یادگیری شوند. این موضوع میتواند بر عملکرد تحصیلی و توانایی حل مسائل آنها تأثیر بگذارد.
ضعف حافظه:
کودکانی که با کمبود آهن مواجه هستند، ممکن است مشکلاتی در حافظه داشته باشند. این امر میتواند بر توانایی یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات تأثیر بگذارد.
تغییرات در رفتار:
کودکان ممکن است در مواجهه با کمبود آهن تغییراتی در رفتار خود نشان دهند. این تغییرات شامل خشونت، عصبانیت یا حتی افسردگی میشوند.
به یاد داشته باشید که تشخیص صحیح و به موقع کمبود آهن میتواند به پیشگیری از مشکلات بیشتر و بهبود سلامت کودکان کمک کند. در صورت تشخیص هر یک از این علائم، مشاوره با پزشک و متخصصین تغذیه فیت کلاب ضروری است.
چگونه میتوان از فقر آهن در کودکان پیشگیری کرد؟
اگر به نوزاد شیر خشک غنیشده با آهن، به میزان کافی بدهیم، احتمالاً مقدار آهن توصیه شده را دریافت میکند.
اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه میشود، باید با پزشک در مورد دادن مکمل آهن به کودک مشورت کنیم.
در شيرخواران نارس و با وزن کم در زمان تولد که با شير مادر تغذیه میشوند، مصرف مکمل آهن با دوز 2 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن کودک در روز (تا حداکثر 15 میلیگرم) از 2 هفتگی تا 2 ماهگي شروع ميشود؛ زمان شروع مصرف مکمل آهن در این کودکان به میزان نارس بودن نوزاد و تشخیص پزشک بستگی دارد.
در شیرخوارانی که در زمان تولد وزن بسیار کم (کمتر از 1500 گرم) داشتهاند، مصرف مکمل آهن به میزان 3 تا 4 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن کودک (تا حداکثر 15 میلیگرم) روزانه توصیه میشود.
قطرهی آهن در شیرخواران سالمی که به موقع به دنیا آمدهاند، از 6 ماهگی با دوز 1 میلیگرم به ازای هرکیلوگرم از وزن کودک (تا حداکثر 15 میلیگرم) روزانه شروع شده و تا پایان 2 سالگی ادامه مییابد.
اقدامات دیگری که میتوانیم برای جلوگیری از کمبود آهن در کودک انجام دهیم عبارتند از:
مصرف خوراکیهای غنی از آهن. هنگامی که کودک خوردن غذا را شروع میکند (معمولاً بین سنین 4 تا 6 ماهگی) بهتر است، غذاهای حاوی آهن مانند غلات غنیشده با آهن مخصوص کودکان، گوشتهای پوره شده و لوبیاهای پوره شده را به او بدهیم. برای کودکان بزرگتر، گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا و اسفناج جزء منابع خوب آهن به حساب میآیند.
در مصرف شیر زیاده روی نکنیم. بین سنین 1 تا 5 سالگی، نباید به کودک خود اجازه دهیم بیش از 710 میلی لیتر شیر در روز بنوشد.
افزایش جذب آهن. ویتامین سی به افزایش جذب آهنِ رژیم غذایی کمک میکند. گنجاندن خوراکیهای غنی از ویتامین سی مانند مرکبات، طالبی، توت فرنگی، فلفل دلمهای، گوجه فرنگی و سبزیجات برگ تیره، به کودک برای جذب آهن کمک میکند.
نکته پایانی
آهن یکی از عناصر مهم در بدن است که نقش اساسی در رشد و نمو کودکان دارد، به طوری که کاهش آن می تواند سبب بروز کم خونی، تاخیر در رشد و مشکلات فیزیکی و ذهنی کودکان شود. اغلب پزشکان مصرف مکمل های آهن از جمله قطره، شربت و قرص آهن برای کودکان را توصیه می کنند. با این حال بهتر است بدانید که تشخیص فقر آهن در کودکان و تجویز مکمل تنها باید توسط متخصص اطفال انجام شود
پایان//
آخرین اخبار
انتخاب شعار «رویای من ایران در قله» در دومین نشست کمیته کودک و نوجوان بزرگداشت دهه فجر
دومین نشست هماهنگی کمیته مرکزی...
1403-11-03
غنچههای هلال، نسل سلیمانی را گرامی داشتند
رویداد بزرگ فرهنگی و هنری «نسل...
1403-11-02
فیلم پویانمایی "بچه زرنگ" رکورد مخاطب در ایران را شکست/ با وجود چالشها، کانون پرورش فکری همچنان امید بخش است
حامد علامتی، مدیرعامل کانون پر...
1403-11-02
بازی و رشد کودکان: نقش کلیدی در شکوفایی مهارتهای ذهنی و اجتماعی
بازی یکی از مهمترین ابزارهای...
1403-11-02
نشست نقد و بررسی «گل زودرنج» با حضور مریم اسلامی در ویژهبرنامه دوپنجره
ویژه برنامه دوپنجره با عنوان...
1403-11-01