بازیکردن فقط یک سرگرمی ساده برای کودکان نیست، بلکه یک کارگاه خوب برای پرورش خلاقیت و تواناییهای ذهنی آنهاست. هنگام بازی تعامل کودک با محیط اطراف خود بیشتر شده و کودک یاد میگیرد که به محیط پیرامون خود نگاه نو و هیجانانگیزتری داشته باشد. در این میان نقش و تاثیر مربیان در پرورش خلاقیت کودکان بسیار چشمگیر است. اگر شما هم بهعنوان یک والد و یا یک مربی دغدغهمند خواستار پرورش خلاقیت کودک هستید؛ در این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان بپردازیم و همچنین چند بازی ساده اما کاربردی را در این زمینه به شما معرفی کنیم.
نفش بازی در رشد خلاقیت کودکان، چطور بازی خلاقیت کودکان را افزایش میدهد؟
یکی از مباحث مهمی که در علم روانشناسی کودک مطرح میشود، نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان است. بازی میتواند از راههای زیر روی پرورش ذهن و خلاقیت کودکان تاثیر مثبت بگذارد.
1- تقویت قوه خیالپردازی
بازی به کودکان کمک میکند تا بتوانند در تخیلات خود غرق شده و فراتر از مرزهای واقعیت فکر کنند.
2- تقویت مهارت حل مسئله
بازی، کودکان را به تفکر انتقادی تشویق کرده و مهارت حل مسئله آنها را افزایش میدهد. از نظر علم روانشناسی، مهارت حل مسئله تاثیر مهمی روی خلاقیت و نوآوری کودکان دارد.
3- تقویت انعطافپذیری
بازی، به کودکان کمک میکند تا انعطافپذیری خود را افزایش داده و با چالشهای مختلف سازگار شوند. این سازگاری باعث میشود تا کودکان بتوانند از زوایای مختلف به مسائل نگاه کرده و راهحلهای مناسب را پیدا کنند.
4- تقویت حس کنجکاوی
یکی از ابزارهای خلاقیت، داشتن حس کنجکاویست. بازیکردن حس کنجکاوی و میل کشف ناشناختهها را در کودکان تقویت میکند.
5- تقویت ریسکپذیری
بعضی از بازیها ریسکپذیری خاصی را میخواهد و به کودک این فرصت را میدهد تا ریسک کرده و حتی خارج از چارچوب فکر کند.
ویژگی های کودک خلاق
گاهیاوقات خلاقیت کودکان، با بازی و تمرین پرورش پیدا میکند؛ در مواردی هم کودکان با خلاقیت ذاتی متولد میشوند؛ در هر دو صورت کودکان خلاق عموما 8 ویژگی زیر را دارند.
1. کودکان خلاق معمولا قدرت تخیل بسیار زیادی دارند.
2. معمولا کودکان خلاق به نظم و ثبات توجه ویژهای نشان میدهند.
3. حافظه کودکان خلاق بسیار قوی میباشد و خیلی زود مسائل را درک میکنند.
4. کودکان خلاق معمولا به انجام کارهای هنری مثل نقاشی یا نوازندگی و... علاقهمند هستند.
5. کودکان خلاق برای یادگیری کنجکاو هستند.
6. کودکان خلاق توانایی خوبی در استدلال و حل مسائل دارند.
7. معمولا کودکان خلاق ثبات ذهنی خوبی دارند.
8. کودکان خلاق معمولا تمرکز خوبی روی موضوعات موردعلاقه خود دارند.
نقش و تاثیر مربیان در پرورش خلاقیت کودکان
مربیان با ایجاد محیطهای آموزشی شاد و فعال، نقش پررنگی در پرورش خلاقیت کودکان دارند. تشویقهای مربیان به بیشترشدن اعتمادبهنفس کودکان کمک بزرگی کرده و باعث میشود تا کودکان بتوانند در محیطی گرم، ایدهها و خلاقیتهای خود را بروز دهند.
نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان، معرفی 5 بازی خلاقانه
نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان بسیار مهم است؛ هنگام بازی کودکان در دنیای خود غرق میشوند و درست در همین لحظه خلاقیت آنها پرورش مییابد. نحوه پرورش خلاقیت کودکان در خانه بسیار ساده است و میتوان با انجام چند بازی آسان، تاثیر چشمگیری روی خلاقیت کودکان گذاشت. اگر والدین پرمشغلهای هستید، لطفا تاثیر بازی والدین با کودکان را دستکم نگیرید و از اهمیت نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان غافل نشوید؛ در ادامه چند بازی ساده را به شما معرفی خواهیم کرد که قطعا برای شما مفید و کاربردی خواهد بود.
1- با کودکتان آشپزی کنید!
آشپزی یک راه عالی برای افزایش خلاقیت کودکان است. بهعنوان مثال میتوانید از کودکتان بخواهید تا در پخت و تزیین کیک به شما کمک کنند یا با کمک یکدیگر یک غذای کاملا جدید را آماده کنید.
اگر سن فرزند شما کمتر از آن است که بتواند آشپزی کند، یک ظرف به او بدهید و از او بخواهید تا با هر وسیلهای که داخل خانه وجود دارد، یک سوپ خیالی بپزد. استفاده از اشیا داخل خانه به فرزند شما این فرصت را میدهد تا بازتر در مورد وسایل و دنیایی که در آن زندگی میکند، فکر کند.
2- داستانها را بازسازی کنید!
حتما فرزند شما چند داستان موردعلاقه دارد. از او بخواهید که داستانهای موردعلاقهاش را با یک پایان متفاوت و غیرمنتظره برای شما تعریف کند. با این کار شما مهارت داستانگویی و خلاقیت فرزندتان را پرورش میدهید.
3- مسابقه مد برگزار کنید!
در این بازی شما باید به فرزندتان اجازه دهید تا به کمد لباس خود دسترسی داشته باشد و هر لباس را که دوست دارد، بپوشد. نکتهای که در این بازی مهم است این است که سعی نکنید از او مراقبت کرده یا او را راهنمایی کنید؛ شما باید در این بازی به فرزند خود نشان دهید که برای تخیل و خلاقیت او ارزش زیادی قائل هستید. هر چقدر حمایت شما بیشتر باشد، ایدههای بهتری به ذهن کودک شما خطور خواهد کرد.
4- کودکان خود را به چالش بکشید!
در این بازی باید از فرزند خود، سوالهای عجیب و خلاقانه بپرسید که ذهن آنها برای جوابدادن به چالش کشیده شود. سوالهایی مانند:
· اگر قد زرافه آنقدر بلند بود که به ماه برسد، چه اتفاقی میافتاد؟
· اگر آدمها میتوانستند در هر جایی رانندگی کنند، چه اتفاقی میافتاد؟
· اگر خورشید هیچوقت غروب نمیکرد، چه اتفاقی میافتاد؟
· اگر خروسها بع بع کنند و گاوها میو میو، چه اتفاقی میافتاد؟
· و...
دقت کنید که هر چه سوالات شما عجیبتر باشد، فرزندان شما از جواب دادن لذت بیشتری خواهند برد.
5- با رنگها، اشکال و حروفها بازی کنید!
این بازی، یک بازی آسان است و شما میتوانید در هر موقعیتی آن را انجام دهید. در این بازی باید با رنگها، اشکل و حروفهای مختلف بازی کنید. بهعنوانمثال:
· از کودکتان بخواهید تا تمام چیزهای زرد رنگی که میشناسد را نام ببرد.
· از کودکتان بپرسید چه چیزهایی را میشناسد که دایرهای شکل هستند.
· از کودکتان بخواهید تا کلماتی که با حرف سین شروع میشوند را نام ببرند.
فراموش نکنید که اگر جوابهای خلاقانهای دریافت کردید، با یک جایزه کوچک فرزندتان را تشویق کنید.
جمعبندی
در این مقاله درمورد نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان صحبت کردیم؛ از نگاه روانشناسی بازی بهعنوان یک ابزار قدرتمند در پرورش ذهن و خلاقیت کودکان نقش دارد و اگر بهطور گروهی انجام شود، علاوهبر پرورش خلاقیت، مهارتهای اجتماعی و اعتمادبهنفس کودک را نیز افزایش خواهد داد؛ پس اگر فرزند کوچکی دارید، بازیکردن با او را فراموش نکنید تا علاوهبر رشد خلاقیت کودکتان، رابطه صمیمانه و عمیقتری را هم در کنار هم تجربه کنید.